Demo Woning Gemeente Someren

Op het gebied van duurzaamheid legt de gemeente Someren de lat hoog. De nieuwbouwwijk Groote Hoeven is hiervan een goed voorbeeld. Circulair bouwen is hier de norm. Ter inspiratie heeft de gemeente Someren zelf een demo-woning in Groote Hoeven laten bouwen. De woning bevat maar liefst 20 verschillende oplossingen, waaronder bouwmaterialen die hergebruikt zijn of hergebruikt kunnen worden en diverse cradle to cradle gecertificeerde materialen. Ook is er veel aandacht voor energieopwekking en -besparing en is de tuin klimaatbestendig ingericht. De demo-woning is op 9 maart geopend. Geïnteresseerden kunnen de demo-woning bezoeken voor advies om hun eigen, duurzame droomhuis te bouwen. Onze collega Bas van de Westerlo is sinds 2016 betrokken bij de ontwikkelingen in Someren en geeft een toelichting op de ecodepot-regeling.

Er is al veel bedrijvigheid in woonwijk Groote Hoeven. Inmiddels namen 29 particuliere woningbouwers bij de uitgifte van de eerste 31 kavels deze uitdaging aan om uiteindelijk intrek te nemen in een duurzame, maar zeker ook gezonde woning. Naast het gebruik van circulair materiaal, vraagt de gemeente Someren namelijk ook dat er geen giftige en onveilige materialen verwerkt worden in de woningen. Daarnaast dient er zoveel mogelijk gebruik te worden gemaakt van hergebruikte, herbruikbare en/of natuurlijke (bio-based) materialen. Toch zijn de voorwaarden om aan duurzaamheid te voldoen realistisch. Circulair bouwen is zo binnen handbereik voor iedereen.

Ecodepot en Ecoheffing
Gemeente Someren hanteert een ecodepot-regeling om woningeigenaren te stimuleren circulair te bouwen. “Kopers zijn bij aankoop verplicht bij de bouw van hun woning aan bepaalde circulariteitseisen te voldoen. Ze kunnen kiezen uit een ecodepot of ecoheffing”, aldus Bas van de Westerlo. “Als wordt gekozen voor een ecodepot betaalt de koper de gemeente bij gronduitgifte een extra bedrag van €15.000,-. Wordt er gebouwd volgens de bepaalde circularititeits-eisen ontvangt de koper dit bedrag retour. Als men ervoor kiest niet deel te nemen aan het ecodepot, dan wordt beroep gedaan op de ecoheffing. Dit houdt in dat koper de gemeente €20.000,- betaalt als de woning niet voldoet aan de circulariteitseisen”.

Plan van Aanpak
Als een koper ervoor kiest gebruik te maken van het ecodepot, dient hiervoor een plan te worden ingediend samen met de aanvraag omgevingsvergunning. Tijdens de bouw dienen verificatiedocumenten op de bouw aanwezig te zijn. “De eerste eis gaat erover dat in de woning tenminste vijf materialen moeten zijn toegepast die voldoen aan de criteria van het cradle to cradle certificaat niveau brons of hoger of het cradle to cradle Material Health certificaat goud of hoger. De tweede voorwaarde is dat de toegepaste materialen (zoals binnen- & buitenspouwbladen, beton en isolatiemateriaal) zijn te hergebruiken, hergebruikt, gerecycled en/of bio-based. Ten derde dient zoveel mogelijk te worden voorkomen dat materialen met schadelijke stoffen worden toegepast. Tot slot dienen toegepaste materialen na einde gebruik zo veel mogelijk zonder kwaliteitsverlies te kunnen worden hergebruikt; dit kan worden aangetoond met een materialenpaspoort of afspraken met leveranciers over terugname van materialen na einde gebruik”.

Kettingreactie
Voor de meeste kopers was circulair bouwen nog onbekend. In meerdere sessies zijn kopers zoveel mogelijk geïnformeerd en geholpen waar kon om invulling te geven aan de circulaire uitgangspunten. Uiteindelijk hebben 29 van de 31 van de eerste bouwkavels invulling gegeven aan de ecodepot- regeling. Dit betekent dat (lokale) architecten, aannemers en leveranciers van bouwmaterialen zich zijn gaan verdiepen in circulair bouwen; en kritisch zijn gaan kijken naar hun eigen producten of processen.
Ook woningbouwcorporatie WoCom klopte bij C2C ExpoLAB aan voor advies over circulair bouwen van de huurwoningen. “De eisen uit het ecodepot vormen de eisen voor de eerste 16 huurwoningen, waarbij het bouwteam wordt uitgedaagd verdere stappen te zetten”, aldus Bas van de Westerlo. “C2C ExpoLAB kijkt erop toe dat voldaan wordt aan de eisen én is proactief lid van het bouwteam om de maximale kwaliteit te realiseren”.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de voorwaarden van de gemeente leiden tot een toekomstbestendige wijk met 170 milieubewust gebouwde woningen in een groene omgeving.
Nieuwsgierig naar de demo woning. Maak een afspraak voor een bezichtiging via demo-woning@someren.nl of neem contact op via onderstaande gegevens.

C2C ExpoLAB
www.C2Cexpolab.eu
info@c2cexpolab.eu
077 396 8007

Share this Post!

About the Author : Natasja Schulte


0 Comment

CONTACT

Stichting C2C Bouwgroep
Voorerf 75
4824 GM Breda
info@c2cbouwgroep.nl

KvK 63377292
IBAN: NL58 KNAB 0731 6876 12

C2C Bouwgroep | Cradle to Cradle

  Naam

  E-mail

  Onderwerp

  Bericht

  captcha
  Voer bovenstaande tekens in en druk op verzenden.