Financiële voordelen voor duurzame investeringen in de bouwsector

Duurzame investeringen in de bouwsector bieden verschillende financiële voordelen voor ondernemers. Zowel de overheid als de financiële sector bieden belonen de keuze voor circulaire, demontabele en energiebesparende materialen en toepassingen. In dit overzicht een inventarisatie van de mogelijkheden in 2020.

Overheid

De overheid stimuleert ondernemers om duurzaam te investeren. Via de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) is daarvoor in 2020 een bedrag van € 149 miljoen beschikbaar.
De MIA/Vamil biedt fiscaal voordeel voor investeringen in duurzame technieken. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor dit belastingvoordeel staan vermeld op de Milieulijst. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past deze lijst jaarlijks aan na consultatie met de markt.
De volgende bouwgerelateerde investeringen komen in aanmerking:

Milieu Investeringsaftrek (MIA) van 36% voor Circulaire woningen en circulaire gevels
Hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Dit is o.a. een ‘Circulair Materiaal Service Contract’ met terugnameverplichting. En er is een beveiligd webbased materialenpaspoort beschikbaar met ten minste de volgende onderdelen: alle elementen en componenten van de gevel, inzicht in toxiciteit van materialen en demontabiliteit (losmaakbaarheid)

Milieu Investeringsaftrek (MIA) van 13,5% voor projecten die:
• Duurzaam gerenoveerd of zeer duurzaam nieuw utiliteitsgebouw volgens BREEAM-NL of GPR gebouw 4.3
• Duurzaam gerenoveerd of nieuw utiliteitsgebouw volgens LEED 4 BD+C

Milieu Investeringsaftrek (MIA) van 27% voor projecten die
• Zeer duurzaam gerenoveerd of verdergaand zeer duurzaam nieuw utiliteitsgebouw volgens GPR Gebouw 4.3
• Zeer duurzaam gerenoveerd of nieuw utiliteitsgebouw volgens LEED 4 BD+C

27% MIA en 75% Vamil voor Modulair herbruikbaar wandsystemen
Het onderverdelen van de binnenruimte in een bedrijfspand met kantoorfunctie in kleinere ruimtes, waarbij het wandsysteem:
• modulair is ontworpen,
• niet aard- en nagelvast is verbonden aan plafond, vloer en muur, en
• door de producent aan het einde van de levensduur gegarandeerd wordt ingenomen, wat blijkt uit de garantievoorwaarden, en wordt hergebruikt of wordt gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe wandsystemen
De hele milieulijst 2020 is hier te vinden: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2020/01/BrochureMilieulijst%202020.pdf

Financiële sector

Groenprojecten
Groenprojecten zijn een financieringsvorm om duurzame investeringen te stimuleren. Alle projecten die in de Regeling groenprojecten omschreven staan en aan de voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor een Groenlening. Categorieën van groenprojecten zijn: Duurzame bouw, renovatie en nieuwbouw. Groenprojecten worden aangeboden door banken zoals de ING, ABN AMRO, Rabobank en Triodos bank. Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/regeling-groenprojecten

Banken bieden ook andere interessante financieringsmogelijkheden. Hieronder enkele voorbeelden:

Rabobank
Bij het kopen of verbouwen naar een NulopdeMeter woning kun je maximaal € 25.000 extra hypotheek krijgen omdat je per saldo geen energierekening hebt. Om voor deze extra ruimte in aanmerking te komen gelden een aantal voorwaarden:
• je moet met een energieprestatiecertificaat of rapport aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een Nulopdemeter-woning
• jouw inkomen moet minimaal € 33.000 zijn
• er is voor minimaal 10 jaar een energieprestatiegarantie afgegeven door de bouwende partij
Extra financieringsruimte voor woning met een EPC of EI ≤0
Wanneer je een woning koopt met een energie-index (EI) of een energieprestatie-coëfficient (EPC) gelijk aan of lager dan nul kun je maximaal € 15.000 extra hypotheek krijgen. Een Energie-Index wordt opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Je kunt de EPC berekening van jouw huis opvragen bij de aannemer, makelaar of projectontwikkelaar.

Bron https://www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/duurzaam-wonen/financiering/

ABN AMRO
Koopt u een woning met een definitief energielabel A? Dan krijgt u 0,15% korting op uw hypotheekrente. Zo profiteert u elke maand van financieel voordeel op uw hypotheekkosten. U hoeft niets te doen om de korting te krijgen.

Bron https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/duurzaam-wonen/duurzaamheidskorting.html

Triodos Bank
Aan de hand van het energielabel van de woning bepaalt Triodos Bank het rentetarief van de hypotheek. Hoe zuiniger het huis, hoe lager de hypotheekrente.
Met de Energiebespaarlening kunnen de noodzakelijke aanpassingen aan de woning tot € 25.000 gefinancierd worden. De rente van deze lening is slechts 50% van de rente van de hypotheek.

Bron : https://www.triodos.nl/hypotheek#rente-en-energielabel

Share this Post!

About the Author : Natasja Schulte


0 Comment

CONTACT

Stichting C2C Bouwgroep
Voorerf 75
4824 GM Breda
info@c2cbouwgroep.nl

KvK 63377292
IBAN: NL58 KNAB 0731 6876 12

C2C Bouwgroep | Cradle to Cradle

  Naam

  E-mail

  Onderwerp

  Bericht

  captcha
  Voer bovenstaande tekens in en druk op verzenden.