Circulair renoveren: kan dat? Gewoon doen!

Gepubliceerd op 20 juni 2023 om 10:17

Circulaire renovatie is een onmisbaar thema in de transitie naar een circulaire bouwsector, maar vooralsnog zijn praktijkvoorbeelden schaars. Heijmans en Rabobank waagden zich er wel al aan. Gewoon doen, concludeerden zij op Provada 2023, want het is mogelijk.

 

Het hoofdkantoor van Rabobank (aan de Croeselaan in Utrecht) werd de afgelopen jaren gerenoveerd. In dit project is gekeken waar er met circulaire materialen gewerkt kon worden. “De bouwwereld is verslaafd aan de lineaire economie, want het is snel, efficiënt en goedkoop. Dat doorbreken, zónder dat je businesscase en tijdlijn er te veel onder lijden, is niet gemakkelijk. Het is namelijk niet één knop waar je aan moet draaien. Naast CO2-reductie gaat het bijvoorbeeld ook om kringlopen sluiten. Dat zijn twee andere werelden, waar je tegelijkertijd mee aan de slag moet.” aldus Thijs Huijsmans, senior adviseur circulair bouwen bij Heijmans.

 

Vier onderwerpen waren belangrijk: minder gebruik van primaire grondstoffen, meer gebruik van secundaire grondstoffen, hergebruik van materialen borgen en de milieu-impact terugdringen. En het resultaat: “Het gebruik van primaire grondstoffen daalde met 22,8 procent ten opzichte van de status quo, terwijl het gebruik van secundaire grondstoffen toenam met 22,3 procent. En belangrijker nog: de materiaalgebonden CO2-emissies lagen bij dit project 55 procent lager dan wanneer we het kantoor op een meer traditionele wijze hadden gerenoveerd.”

 

Lees het uitgebreide artikel hier