Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie wil met het nieuwe Uitvoeringsprogramma 2025-2026 nadrukkelijk kansen en knelpunten in de markt adresseren. De geplande activiteiten zijn een aanvulling op andere initiatieven en akkoorden zoals Het Nieuwe Normaal en het Bouwmaterialen-, Beton- en Gevelakkoord. Lees verder >>

Vier thema's
Het Uitvoeringsprogramma is gebaseerd op vier thema’s die voortvloeien uit het nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE):
Narrow the loop
De vraag of nieuwbouw echt nodig is en of de benodigde functies niet juist met renovatie binnen handbereik zijn, wordt nauwelijks gesteld. We bouwen soms ook ‘te goed’, waardoor we te veel materialen gebruiken. Kunnen we in het proces stappen beïnvloeden? Bijvoorbeeld met een in de praktijk bewezen afwegingskader dat helpt bij de belangrijkste keuzes van opdrachtgevers en opdrachtnemers?
Bestaande Bouw: beheer en onderhoud
Juist in de bestaande bouw kunnen we met circulair bouwen veel milieuwinst boeken. Maar conventionele manieren van werken blijken moeilijk te doorbreken. Hoe kunnen ketens door dialoog en samenwerking circulair werken integreren in assetmanagement?
Hoogwaardig hergebruik
Hoogwaardig hergebruik is nog zeldzaam. Recycling na sloop en het gebruik van nieuwe bouwwerkdelen is veel makkelijker. Met welke interventies kunnen circulair slopen en de koppeling van vraag en aanbod een sprong voorwaarts maken?
Installaties in bouwwerken en in de GWW
Installaties hebben veel impact op de milieubelasting van bouwwerken. Maar circulaire principes bij ontwerp, onderhoud en beheer van installaties worden nog nauwelijks toegepast. Hoe kunnen we kansen benutten door bijvoorbeeld installatie-arm ontwerpen en hergebruik te stimuleren?