C2C Bouwgroep | Cradle to Cradle
feb, 23 2017

Stadskantoor Venlo | AGC Glass Europe + C2C Expo Lab + Armstrong + Gyproc

AGC Glass Europe

Gemeente Venlo legt de lat hoog: duurzaam bouwen is niet voldoende, de ambitie is een circulaire gedachte. Gebouwen worden gezien als grondstoffenbanken. Alles wat erin gestoken wordt, moet na verloop van tijd hergebruikt kunnen worden: een volledig nieuwe kijk op consumeren en produceren. Met het Stadskantoor Venlo wordt een business case gebouwd, waarmee de gemeente het vliegwiel aan wil zwengelen voor steeds meer C2C initiatieven in de regio.

Hans Willemsen, AGC Glass: “Bijzonder aan het project Stadskantoor Venlo is dat de gemeente erg voorop loopt op het gebied van Cradle to Cradle ondernemen en bouwen. Met een langetermijnvisie en kijkend vanuit C2C als een economisch model. Je ziet nu nog vaak dat opdrachtgevers vooral op de korte termijn kijken naar de goedkoopste oplossing, terwijl investeringen in circulair werken zich op den duur echt terugbetalen. We pasten bij de Gemeente Venlo overal triple beglazing toe, hetgeen uitzonderlijk is in de utiliteitsbouw, omdat het toch duurder is dan dubbel glas. Kijk je over een periode van 15 tot 20 jaar, dan is de investering ruim terugverdiend. Gemeente Venlo zet haar C2C ambities op nummer 1 en keek hierin voldoende vooruit .”

Hans Goverde, Kraaijvanger Architecten: “Met dit project gaan we verder dan duurzaam bouwen. Het gebouw is een grondstoffenbank, het zuivert lucht, wekt energie op en sluit waterkringlopen. We willen de grondstoffen die het gebouw ingaan, zoveel mogelijk ook weer teruggeven voor hergebruik. Gezondheid stellen we voorop en we stoten geen giftige stoffen uit. Verder willen we dat het gebouw gaat leven in het hart van mensen. Hiervoor is het belangrijk dat het er mooi uitziet en een fijne plek is om te verblijven. Dan zullen mensen automatisch moeite doen voor het behoud ervan. Eyecatcher van het stadskantoor vormt de groene wand, eigenlijk een verticale tuin waar een glazen waterval doorheen loopt.”

Hans Willemsen: “Bij AGC Glass staan we heel erg achter de circulaire gedachte. Al het floatglas dat wij produceren, bestaat voor 30% uit oud glas. Zo sluiten we de cirkel.”  Hans Goverde: “Het zou in de toekomst ontzettend mooi zijn als steeds meer leveranciers vanuit een circulaire gedachte gaan denken. We hopen dit met dit gebouw als Business case te stimuleren. En leveranciers die al Cradle to Cradle gecertificeerd zijn, moeten zeker ook blijven innoveren en vooruit kijken.”

Opdrachtgever: Gemeente Venlo. Ontwerp: Kraaijvanger, Rotterdam.  Project coördinatie: AGC Nederland BV, vestiging Tilburg. Glasproducent: AGC Kempenglas Mol (B) en AGC Mirodan.

 

C2C Expo Lab

Het stadskantoor van de gemeente Venlo is een bijzonder gebouw, omdat het is ontworpen en gebouwd volgens het principe van Cradle to Cradle (C2C). Afval bestaat niet. Alle producten zijn een voedingsbodem voor iets nieuws. Producten worden zó ontworpen, dat na gebruik de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. C2C gaat over het toevoegen van waarde. Een product wordt zo ontworpen dat het voordeel oplevert voor mens, milieu en economie.

C2C ExpoLAB is vanaf de initiatieffase bij het project Stadskantoor Venlo betrokken als C2C adviseur. Daarbij heeft het C2C ExpoLAB ondersteund bij o.a.:

 • C2C advies, van initiatief tot en met exploitatie;
 • Opstellen roadmaps, incl. aanbrengen van focus en vastleggen projectdoelstellingen;
 • Programma van Eisen;
 • Verankeren C2C in diverse aanbestedingsprocedures;
 • Circulaire business case;
 • Bouwkundig bestek
 • Inspiratiesessies en workshops.

CONTACT

Stichting C2C Bouwgroep
Voorerf 75
4824 GM Breda
info@c2cbouwgroep.nl

KvK 63377292
IBAN: NL58 KNAB 0731 6876 12

C2C Bouwgroep | Cradle to Cradle

  Naam

  E-mail

  Onderwerp

  Bericht

  captcha
  Voer bovenstaande tekens in en druk op verzenden.