NIEUWS

 

Voor versnelling woningbouw belangrijk dat regeldruk vermindert

Vandaag heeft Mona Keijzer, de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven welke eerste stappen het kabinet zet om de regeldruk in de bouw te verminderen en om belemmeringen in regelgeving weg te nemen die woningbouw vertragen of duurder maken. Lees verder >>

Lees meer »

Werken aan transformatie: reflectie op het Nationaal Programma Circulaire Economie

Het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) richt zich op een volledig circulaire economie in 2050. De circulaire-economieopgave vertoont alle kenmerken van een transformatieopgave. In het NPCE wordt gesproken over de noodzaak van fundamentele veranderingen in de manier waarop we in onze – en de wereldwijde – economie produceren en consumeren, met gevolgen voor hoe we wonen, reizen, werken en recreëren. Hoe draagt de Rijksoverheid bij aan deze fundamentele veranderingen? Lees verder >>

Lees meer »

Routekaart Circulaire Klimaatinstallaties gelanceerd

Op 20 maart 2025 is de voorlopige Routekaart Circulaire Klimaatinstallaties gepubliceerd tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Het biedt een duidelijke koers richting 2030 en helpt de sector om de milieu-impact van installaties te verminderen en de afhankelijkheid van kritieke en strategische grondstoffen te verkleinen. Klimaatinstallaties, zoals systemen voor verwarming, koeling en ventilatie, vormen een essentieel onderdeel van gebouwen, maar hebben ook een aanzienlijke milieu-impact. Zo’n 40% procent van de milieu-impact van een gebouw komt voor rekening van installaties (bron: EIB), waarin klimaatinstallaties een groot aandeel hebben. Daarnaast is het van belang om de weerbaarheid van de sector te vergroten door minder afhankelijk te worden van kritieke en strategische grondstoffen. Lees verder >>

Lees meer »

Nieuw Uitvoeringsprogramma slaat brug naar de praktijk

Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie wil met het nieuwe Uitvoeringsprogramma 2025-2026 nadrukkelijk kansen en knelpunten in de markt adresseren. De geplande activiteiten zijn een aanvulling op andere initiatieven en akkoorden zoals Het Nieuwe Normaal en het Bouwmaterialen-, Beton- en Gevelakkoord. Lees verder >>

Lees meer »

ICER: Concreet beleid nodig om kansen circulaire economie te benutten

Het lukt Nederland nog niet om de hoeveelheid grondstoffen die wordt gebruikt fors terug te dringen. Het doel om in 2030 de helft minder mineralen, metalen en fossiele grondstoffen te gebruiken lijkt daarmee niet haalbaar. Er is meer concreet beleid nodig, wil Nederland deze doelen behalen. Dat zegt het PBL in de nieuwe Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER). Lees verder >>

Lees meer »

C2C Bouwgroep Partnerdag 20 november 2024

De partnerdag van 20 november organiseerden we in het ultramoderne Bouwhuis in Zoetermeer. De dag stond in het teken van updates vanuit het Cradle to Cradle Products Innovation Institute, de actuele marktontwikkelingen en een vooruitblik naar ons event in 2025. 

Lees meer »

STOER

18 oktober 2024 - Het kabinet gaat intensiever samenwerken met gemeenten, bedrijven en woningcorporaties om de vele regels en procedures in de woningbouw te verminderen en te wijzigen. Om sneller woonplekken te realiseren moet er beter gebruik worden gemaakt van bestaande gebouwen en de grond daaromheen. Dat is nodig vanwege de urgentie van het grote woningtekort. Dat schrijft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer »

C2C Bouwgroep partnerdag 11 juli 2024

De C2C Bouwgroep Partnerdag in juli sluiten we traditioneel informeel af. Na de lunch openden we de dag met onze gastsprekers Geert Dirkse van Rabobank, Jeroen Broersma van Madaster en Jelmer Alberts van Bouwend Nederland. Aansluitend de updates vanuit het Cradle to Cradle Products Innovation Institute en het bestuur van de C2C Bouwgroep. Na het formele gedeelte was het tijd voor golfen! Een aantal reeds golfende collega's gingen samen de baan op. De rest leerde tijdens de golf-clinic de eerste beginselen van deze sport.... De dag werd afgesloten met een hapje en drankje! 

Lees meer »

Aanscherping en uitbreiding Milieuprestatie-eisen voor gebouwen

Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties scherpt de milieuprestatie-eisen (MPG) voor woningen en kantoren aan om de verduurzaming van de bouwsector te versnellen. Deze eisen worden nu ook uitgebreid naar andere gebouwfuncties, waaronder onderwijs, industrie en winkels. Lees verder >>

Lees meer »

Nieuwe versie Lexicon circulair bouwen beschikbaar

Platform CB’23 heeft een derde – en laatste - versie van het Lexicon gepubliceerd die duidelijkheid biedt over de betekenis van ruim 150 verschillende termen in de circulaire bouw. Daarin zijn ook de relevante begrippen uit alle leidraden van Platform CB’23 opgenomen.

Lees meer »

Nederland heeft binnen de EU het hoogste percentage circulariteit

In 2022 bereikte het circulaire materiaalgebruik in de EU (ook wel circulariteitspercentage genoemd; het aandeel van de gebruikte materiële hulpbronnen dat afkomstig was van gerecyclede afvalstoffen) 11,5%, wat betekent dat 11,5% van de in de EU gebruikte materiële hulpbronnen afkomstig was van gerecyclede afvalstoffen. In 2022 was het circulariteitspercentage het hoogst in Nederland (27,5%), gevolgd door België (22,2%) en Frankrijk (19,3%). Deze informatie is afkomstig uit gegevens over het percentage circulair materiaalgebruik die door Eurostat zijn gepubliceerd.

Lees meer »

Cradle to Cradle Café - duurzaamheid en welzijn: het creëren van gezonde werkomgevingen

In de snel evoluerende wereld van vandaag wordt de relatie tussen de gebouwde omgeving en het welzijn van de gebruikers steeds crucialer. Op welke wijze heeft het ontwerpen van duurzame werkomgevingen niet alleen een positieve impact heeft op het milieu, maar ook op de gezondheid en prestaties van de mensen die deze ruimten gebruiken. Daarmee staat de vraag centraal: hoe kunnen we gezonde werkomgevingen creëren die zowel duurzaam als bevorderlijk zijn voor het welzijn van de gebruikers?

Lees meer »

Installatiesector wil tempo maken met circulariteit

Technische installaties in de gebouwde omgeving kunnen sneller circulair worden. Dat stelt de technieksector in de Actieagenda Circulaire Installaties. Door circulair aan te besteden, beschikbaarheid van data, passende financiering en kennisdeling kunnen grote stappen worden gezet. Brancheorganisatie Techniek Nederland, Dutch Green Building Council (DGBC) en kennisplatform TVVL overhandigden de Actieagenda op 7 december tijdens de conferentie Circulair Bouwen aan Morgen. 

Lees meer »

Manifest voor meer circulair bouwen

Grote publieke opdrachtgevers en grote bouwbedrijven slaan de handen ineen met een nieuwe standaard voor circulair bouwen die vandaag wordt gepresenteerd: Het Nieuwe Normaal. Zo moet er meer houvast ontstaan voor opdrachtgevende gemeenten en meer circulaire uniformiteit voor bouwers en ontwikkelaars.

Lees meer »

Conferentie Circulair Bouwen aan morgen

Donderdag 7 december was de C2C Bouwgroep present op de innovatieboulevard tijdens de Conferentie 'Circulair Bouwen aan morgen' te Amersfoort! Onze partners toonden daar hun 100% circulaire & gezonde bouwproducten en we informeerden de bezoekers over onze onderscheidende producten! Rond 16:00 uur viel de stroom grotendeels uit, maar bleven de lampjes bij onze stand branden, waardoor we tijdens de afsluitende borrel het stralende middelpunt voor de bezoekers werden! :-)

Lees meer »

Nationale Conferentie Circulaire Economie

Op donderdag 14 maart 2024 vindt de 6e editie van de conferentie plaats. Dit is onderdeel van de Week van de Circulaire Economie die loopt van maandag 11 t/m zaterdag 16 maart 2024. Bedrijven, overheden, inspirators, pioniers en andere geïnteresseerden in de circulaire economie gaan met elkaar in gesprek over de kansen en uitdagingen van een circulaire economie.

Lees meer »

Europese Commissie verwelkomt voorlopig akkoord voor duurzamere, repareerbare en circulaire producten

De Europese Commissie is blij met het voorlopige akkoord dat 4 december tussen het Europees Parlement en de Raad is bereikt over de verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten. Het zal ertoe bijdragen dat duurzame producten de nieuwe norm in de EU worden, door ze langer te laten meegaan, efficiënter gebruik te maken van energie en hulpbronnen, gemakkelijker te repareren en te recyclen, minder zorgwekkende stoffen bevatten en meer gerecycled materiaal bevatten. Het zal ook het gelijke speelveld voor duurzame producten op de interne markt van de EU verbeteren en het mondiale concurrentievermogen van bedrijven die duurzame producten aanbieden, versterken.

Lees meer »

Circulaire dakbedekking voor Hotel Heppie

Hotel Heppie is de locatie waar Stichting Het Vergeten Kind kwetsbare kinderen een vakantie of weekendje weg biedt. Het bedrijfsleven ondersteunt de bouw van het hotel, dat zo duurzaam mogelijk gebouwd wordt. Zo leverde C2C Bouwmaterialen partner Wienerberger,  naast de straatbakstenen ook de circulaire oplossing voor platdakbedekking.

Lees meer »

Circulaire bouwambitie in Utrecht: ieder pand een nieuwe legpuzzel

Utrecht heeft de ambitie om in 2050 een zo goed als circulaire stad te zijn, zo staat in het rapport ‘Visie Utrecht Circulair 2050’ dat onlangs is gepubliceerd. Van rietjes tot betonplaten: alles wordt over enkele decennia hergebruikt met als doel om meer duurzaam en verantwoord te functioneren. Dit moet ook de standaard worden in de bouwsector. Gebouwen worden niet zomaar gesloopt waarna de materialen worden weggegooid, maar alles wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Lees meer »

Drie nieuwe partners bij de C2C Bouwgroep!

Sinds 12 oktober 2023 heeft de C2C Bouwgroep er drie partners bij! Artitec (rvs projectbeslag), Van Vuuren (utiliteits- binnendeuren) en Sustenuto (assessor) versterken de groep met prachtige C2C gecertificeerde producten en kennis op het gebied van certificeren! 

Lees meer »

Conferentie Circulair Bouwen aan Morgen 7 december 2023

Het is tijd dat we circulair bouwen in de sector daadwerkelijk verankeren. Op donderdag 7 december laten Transitieteam Circulaire Bouweconomie, Platform CB’23, Dutch Green Building Council (DGBC), City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen, Cirkelstad, Lente-akkoord 2.0, De Bouwcampus, Klimaatneutrale en Circulaire Infra (KCI) en TKI Bouw en Techniek daarom zien hoe we dat samen vormgeven. In de Rijtuigenloods houden we een spetterende en inspirerende bijeenkomst waar ieders circulaire hart harder van gaat kloppen. Zorg dat je erbij bent en meld je vóór 30 november aan! Locatie De Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort

Lees meer »

Circulair verkeersbord is ook bijenhotel

Wat meteen opvalt is dat de achterkant van deze verkeersborden de vorm van een honingraat heeft. “Door die vorm zijn de borden sterker, maar we wilden ook hier het duurzame verhaal kracht bijzetten en dus kan de achterkant van het verkeersbord als bijenhotel worden ingericht. We hebben ook een malletje om insectenhotels van gerecyclede kunststof te maken. Daarnaast bieden we zelfs een leemhuisje aan wat je in het bord kunt pluggen, omdat bijen graag hun nesten afdichten met leem. Hiermee hopen we bij te dragen aan de biodiversiteit in het landschap.” aldus commercieel innovatie manager Martijn de Oude van Climate Signs.

Lees meer »

Dag van de Circulariteit

In totaal zijn er 25 thema’s, verdeeld over alle actuele thema’s duurzaam beton, (frees)asfalt, groenbeheer, verlichting, zero emissie, hergebruik en recycling, biobased, etc. Tijdens 5 keuzerondes, drie in de ochtend en twee in de middag, krijg je de gelegenheid om 5 thema’s bij te wonen. Elk thema wordt uitgediept aan de hand van verschillende presentaties.

Lees meer »